Windows Tarihcesi

9 Aralık 2013 Pazartesi Unknown 0 yorum

Dünyanın en yaygın işletim sistemi Windows, her zaman bu konumda değildi elbette.

Taşradan gelip zirveye oynayan bir insan gibi, önceden kestirilemeyen ve riskli bir yükseliş hikâyesi var Windows'un. Başarısında, işlemci hızı ve hafıza kapasitesinin artışı gibi dış etkenlerin büyük rolü var. Ayrıca planladığı konsepti son kullanıcıya daha çekici göstermek için, sürekli üçüncü parti programlara ihtiyaç duyuyor. Yine de tüm eksiklerine, güvenlik açıklarına, anlamsız hatalarına rağmen, çok fazla güçlü rakibi olmadığı için sektörün bir numarası olmayı sürdürüyor. İşte 23 yıllık Windows işletim sisteminin zamanda yolculuğu.

Windows 1.0
Bill Gates Windows projesini 1983'te duyurdu. Ancak Microsoft'un ilk görsel kullanıcı arayüzü, Windows 1.0, Apple'ın Mac'i tanıtmasından neredeyse iki yıl sonra, 1985 Kasım ayında yayınlandı. Apple ile yaşanan yasal sıkıntılar nedeniyle, pencereleri üst üste kaydırma ve çöp kutusu gibi temel özellikler bu sürümde kullanılamadı. Şimdi dönüp baktığımızda, bir fiyasko olması şaşırtıcı gelmiyor. Windows 1.0 başlı başına bir işletim sistemi olmaktan ziyade, MS-DOS'un uzantısı, basit komut sistemi gibiydi. Yine de kısıtlı da olsa fare kullanımına ve aynı anda birden fazla işlem yapmaya imkân tanıyordu.



Windows 2.0
Gates kısa süre sonra Apple ile lisans anlaşması imzalayarak Macintosh GUI'nin (GUI: Görsel Kullanıcı Arayüzü) bazı özelliklerini Windows'ta kullanma hakkı kazandı. Apple yaptığı büyük hatayı, Windows 2.0 piyasaya sürüldüğünde anlayarak rakibini, telif haklarına yapıldığını iddia ettiği 170 ihlalden mahkemeye verdi. Windows 2.0 gerçekçi simgeler ve üst üste getirilebilen pencerelere sahipti, ancak tüm iddia edilen suçlamalar zaman içinde düştü. Estetik değişikliğin yanı sıra, 2.0 sürümü ayrıca bazı program destekleriyle daha kullanışlı hâle geldi. Programlardan çıkıldığında Windows'un kapanmasına rağmen, Word ve Excel'in önceki sürümleri arayüz için Windows'u kullanıyordu. Aldus PageMaker adlı popüler masaüstü programı, daha önceleri sadece Mac'de çalışırken, Windows 2.0 ile ilk çıkışını gerçekleştirdi. Windows için kilometre taşı sayılabilecek bu sürüm, işletim sisteminin kullanılabilirliğini ve Pazar payını büyük ölçüde artırdı.



Windows 3.0
1990 yılında çıkan Windows 3.0 sürümü, elden geçirilmiş ve tamamen yenilenmişti. Yeni bir dosya yönetim sistemi ve geliştirilmiş grafikler, nihayet Windows PC'yi Mac'in karşısına rakip olarak çıkardı. İşletim sisteminin yeni bir görüntüsü ve daha verimli hafıza kullanımına göre ayarlanmış korumalı ve gelişmiş işletim modları bulunuyordu. Sadece iki yılda 10 milyon satan Windows 3.0, gerçekten büyük bir başarıydı. Yapımcı firmalar, alıcıları Windows için teşvik edecek onlarca üçüncü parti program yazdı. Bütçedeki ani artış, Microsoft'un rota değiştirerek işletim sistemi yapımına odaklanmasını sağladı.



Windows 3.11
Genel olarak 3.0'ın cilalanmış sürümü olan Windows 3.11, TrueType ölçeklenebilir yazı tiplerine destek sağlamanın yanı sıra, çoklu ortam özellikleri ve ilk kez bu sürümde kullanılan Object Linking and Embedding (OLE) teknolojisi ile dikkat çekiyor. 3.0 ile başlayan düzeltmeler ve genişlemeler, 3.11 sürümünde de devam etti.



Windows 3.11 NT
Windows son kullanıcı sürümü 3.11'den bağımsız olarak tasarlanan NT, işletim sistemlerinden daha özel ihtiyaçları olan sektör çalışanları ve mühendisler için yapıldı. 3.11'in aksine, NT sürümü 32-bit işlemciler için yazıldı. Ne yazık ki donanım desteği açısından yeterli değildi. Yapımcı firmalar NT ile uyumlu donanım üreterek başlarına dert almak istemediler. Çünkü bir işletim sistemi olarak fazlasıyla karmaşıktı ve pazar payı tatmin edici seviyede değildi.



Windows 95
Windows 95, bilgisayar kullanımını devasa kitlelere ulaştırarak Windows'u ve bilgisayar dünyasını muazzam sayıda insana tanıttı. Internet Explorer sayesinde, dünya ağına bağlanmak isteyenler için genel bir araç hâline geldi. Windows 95 bugün de kullanılan 'Başlat' tuşu ve görev yöneticisinin de ilk kullanıldığı işletim sistemi oldu.
Windows 95 ayrıca Microsoft'un ezelden beri boğuştuğu geriye yönelik uyumluluk sorununun sembolü sayılabilir. Mimarinin çoğunluğu, bazı tasarım hatalarıyla birlikte, 3.11 sürümünden uyarlandı. Bazı kısımlar 32-bit modunda çalışabilmekteyken, bazıları çalışmayarak işletim sisteminin geçmiş ve o gün arasında sıkışıp kalmasına neden oldu. Çoğu kullanıcı bu hataları görmezden gelirken, esas sıkıntıyı sistem kararsızlıkları ve bitmek tükenmek bilmeyen güvenlik güncellemeleri yüzünden çekti.



Windows 98
Yeni işletim sisteminden çok Windows 95'e yapılan bir stabilizasyon güçlendirmesi olarak kabul edilen Win 98'in, WebTV ve çoklu monitör desteğinin yanı sıra en büyük yeniliği FAT32 sistemi sayesinde daha büyük dosyaları ayırma imkânı oldu. Ayrıca Win 98 Internet Explorer'ı kendi kullanıcı arayüzüyle birleştirerek, Microsoft'a açılan meşhur davaların kışkırtıcısı unvanını kazandı.
Windows 98 Second Edition kısa bir süre sonra yayınlanarak, internet bağlantı paylaşımı ve diğer birkaç özelliği sisteme ekledi.



Windows 2000
2000 yılının Şubat ayında piyasaya sürülen Win 2000, Windows'un NT çizelgesindeki bir yükseltmeydi. Ayrıca Windows'un internet üzerinden otomatik güncellemeler yayınlaması ilk olarak bu sürümde başladı. 2000 sürümü, Windows'un o güne kadar çıkardığı en uyumlu, en az hata çıkaran versiyonu oldu.



Windows Millenium Edition
'Mistake Edition' (Hatalı Üretim) lakabıyla da bilinen Windows ME, fazlasıyla problemli bir işletim sistemiydi. Kötü şöhreti kendisine kazandıran unsurların başında yer alan uyumluluk sorunları, XP'den hemen önce çıkması ve kısıtlı destek sunması ile körüklendi. Arayüz anlaşılmaz bir şekilde her yüklenen yeni programda düşüş gösteriyordu. Yine de görsel kullanıcı arayüzü, Win 98'den hatta Win 2000'den daha keyif verici, Windows XP'nin potansiyelini gösteren görüntüye sahipti.



Windows XP
2001'de yayınlandığında XP'nin en göze çarpan yanı, NT mimarisinin, son kullanıcı dostu 95/98/ME sürümlerinin arayüzü ile harmanlamış olmasıydı. Güvenlik açısından yaylım ateşinde olsa da, Windows XP, dosya yönetiminden hız ve stabilizasyona kadar birçok alanda muazzam gelişmeler içeriyordu. Kullanıcı arayüzü, işletim sistemini özellikle bilgisayar kullanmaya yeni başlayanlara kolay kullanım sunmak adına kayda değer yeniliklere sahipti.



Windows Vista
Henüz geçtiğimiz ay piyasaya çıkan Vista, XP'den sonra aradan geçen uzun yılları telafi etmek istercesine işletim sistemi anlayışını bir adım ileriye taşıyor. İlk göze çarpan değişiklik görsel kullanıcı arayüzünde yer alıyor. Artık masaüstünde gezerken görkemli animasyonlar ve şeffaflıklar görmek mümkün. Microsoft ayrıca Kullanıcı Hesap Kontrolü gibi sağlam güvenlik özellikleri de eklemiş. Tekrar düzenlenmiş arama ve dosya yönetme sistemleri de, Vista'nın artıları arasında.

0 yorum: