Internetçiler kazandı

4 Şubat 2014 Salı Unknown 0 yorum
Lisans

Beyaz Bilgisayar, 5 İnternet Kafeye Açtığı Deep Freeze Davasını Kaybetti

Beyaz Bilgisayar'ın internet kafecilere karşı açtığı Deep Freeze yazılımının izinsiz kullanımı davalarında, mahkeme, firmanın verdiği yetki belgesini uygun bulmayarak, internet kafeciler lehine karar verdi.

Davayla ilgili olarak internet kafe firmalarının avukatı Bahar Karakaya ile görüştük. Kendisi 2 gündür devam eden 5 farklı internet kafe firmasının davası konusunda şu bilgileri verdi :

Biz şikayet eden firmanın bu işlemi yapmaya yetkin olmadığı şeklinde itiraz ettik ve bilirkişiye başvurulması gerektiğini söyledik ama Mahkeme bilirkişiye bile gerek duymadı. Firmanın soruşturma esnasında verdiği belgelere bakarak, suça konu bilgisayar programı ile ilgili olarak şikayet hakkının sabit olmadığı kararına vardı. 

Böylece 5846 nolu yasanın 75/1 maddesi gözetilerek yapılan şikayetin hukuken geçersiz olduğu kabul edildi. Dolayısıyla sanıklar hakkında mali haklara tecavüz suçlamasıyla açılan davalar düştü.

Avukat Karakaya, ilgili firmanın yetki belgesi diye sunduğu Türkçeye tercüme edilmiş belgenin Türkiye'de geçerli olmadığına işaret ederken, Deep Freeze isimli yazılımın zaten internetten ücretsiz de indirilebildiğini belirtti. 

Davanın temyiz aşaması olduğu belirtiliyor. 

Diğer yandan Avukat Karakaya, bu aşamadan sonra internet kafe firmalarının "haksız ve yetkisiz baskın" nedeniyle tazminat davası da açabileceğini belirtti. 

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz İstanbul İnternet Kafeciler Odası Başkanı Metin Baltaoğlu ise şunları söyledi :

Biz Beyaz Bilgisayar firmasının sektörümüz üzerinde oynadığı oyunu iki yıldır yakından takip ediyoruz. Hatırlarsanız Microsoft da esnafımızı yasayla korkuttu, sindirdi ve adeta korku imparatorluğu kurarak yazılımlarını sattı. Bu firmada aynı yolun yolcusu. Sanki taktiklerin tümünü Microsoft öğretmiş gibi yada kopyala yapıştır yapmışlar.

Evet korsan yazılım kullanmak suçtur. Biz bunun bilincindeyiz. Diğer yanda yüksek fiyatlara yazılım satanlar ülkemiz insanının gelir durumunu hesaplamadan fahiş fiyatlara yazılım satma çabası içindeler. Sonra yazılımları satılmadığı zaman da yazılımlarımız korsan kullanılıyor diye şikâyet ediyorlar. 

Diğer yanda hiçbir uyarı yapmadan bir esnafı savcılıklara şikâyet etmekte ki amaç nedir? Bu sorunun cevabı, şikayet sonrasında olup bitenlerde gizli! Şöyle ki; Esnafa 5 yıl hapis yatacağı ve 150 bin TL para ödeyeceği gibi yanıltıcı bilgiler veriliyor. Temiz kalpli ve hukuk bilgisi olmayan esnafın vücut kimyası bozuluyor. Aile hayatına kadar alt üst oluyor. Bu hale getirdikleri esnafa gelin anlaşalım diyorlar. Sonrası malum. Yazılımlar satılıyor vekâlet ücretleri ödeniyor ve davadan vazgeçiliyor. Esnaf çoğu zaman bütün yılın kazancını yazılımlara veriyor. Bu yolla peynir ekmek gibi yazılım satıldı. Kafesini yenileyemez duruma gelen esnafın internet kafesi ise kalitesizliğin içine itiliyor. Bunun zararını ise en çok çocuklarımız ve gençlerimiz görüyor. Bizim çok güzel bir ata sözümüz var. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.

Bu güne kadar mazlumun ahını alanların; 'gerçekte sahip olmadıkları hakları sahip ‘MİŞ’ gibi göstermek suretiyle' ve 'kanunla korkut ürünü sat' tekniğini uygulayarak ticaret yaptıkları, Sayın Hakimin 5 davayı birden düşürmesiyle ortaya çıktı. Bizleri korsan yazılım kullanıyor diye şikâyet edenlerin takkesi düştü, kel göründü. 

0 yorum: